Jízdní řády UNITED BUSES na mapách Google

Autobusy UNITED BUSES od začátku března 2021 vyhledáte také na mapách Google. Po vyhledávačích Bileto, IDOS a Seznam Jízdní řády se jedná o čtvrtý vyhledávač spojení, který data tohoto dopravce zobrazuje. Završilo se tak 3/4 roku úsilí zapracovat všechny kvalitativní připomínky provozovatele Google map stejně jako úprav dat ovlivněných aktuální pandemickou situací i růstem počtu spojů a tras v síti UNITED BUSES.

Díky poskytnutí dat pro mapy Google tak cestující naleznou polohy všech zastávek v síti dopravce. U každé zastávky jsou uvedené linky, které danou zastávku obsluhují. Mapy dovolují také vyhledat odjezdy pro zvolené datum a čas. Stejně jako ostatní vyhledávače spojení kombinují jízdní řády všech dopravců. Rozdíl je pouze v dostupnosti dat - Google mapy obsahují jen takové jízdní řády, které poskytnou sami dopravci. Některé přestupní možnosti tak nemusí být dostupné. Pro známé linky lze zobrazit odjezdy ze zastávky všech dopravců a také porovnat jízdní doby na stejných trasách. Data naleznete jak ve webovém rozhraní, tak v mobilní aplikaci.

Data ve formátu GTFS, který Google Maps využívají, pro dopravce zpracovává společnost Bileto. UNITED BUSES je již druhý dopravcem, pro kterého Bileto GTFS data produktuje. Od července 2020 jsou dostupné kompletní jízdní řády společnosti ARRIVA v České republice dostupné na mapách Google. Díky tomu lze mj. vyhledat většinu spojení Integrované dopravy Plzeňského kraje či mnohá spojení Integrované dopravy Zlínského kraje. Zakázková produkce dat ve formátu GTFS a spolupráce s jejich publikováním nejen na mapových serverech je jedna ze služeb, kterou Bileto dopravcům poskytuje.